Om rasen Ragdoll

Ragdollen är från början en amerikansk katt, från Californien, framavlad av Ann Baker på 60-talet. Historien om hur den kom till är lång och invecklad och mycket av den bygger på myter och omöjligheter. Ann Baker själv sa att katten hade tvättbjörnsgener och var sista länken mellan människa och utomjordingar.

Ja, du hör ju!

Det man vet är att urmodern till Ragdollen var en huskatt vid namn Josephine som ägdes av Ann Baker. Hon hade fått många ungar men efter en olycka födde hon, enligt historien, mycket sällskapliga och avslappnade katter. Varför det blev så vet man inte men enligt de fantastiska myterna som affärskvinnan Ann spred så var det för att Josephine hade bytt ut alla gener hos veterinären. (!) Ja, precis, omöjligt. Den enda vettiga förklaringen som kan gå hem är att Josephine själv blev tamare efter olyckan och vistelsen hos veterinären och överförde detta nya beteende till sina kattungar.

Ann valde att efter olyckan para Josephine med en av hennes söner vars perserlikande svarte halvbror, Blackie, hon hade använt att para sina katter med förut. Daddy Warbucks, som katten hette, var stor och långhårig, såg lite ut som en birma, hade vit bläs, vita höga sockar och vit svanspets. Dessutom hade han enligt Ann Baker ett härligt avslappnat temperament.

Daddy Warbucks utnämdes av Ann Baker själv som den ”äkta ragdoll-lookens fader”. Tillsammans fick katterna Fugianna som är urmodern till ragdollens ”lightside”. En parning mellan Josephine och Blackie gav honan Buckwheat, en brun colorpoint, som sedan parades med Daddy Warbucks och resulterade i en brun mitted hane som kallades Kyoto, och en choklad colorpointhona, Tiki, som är är urmoder till det man kallar ”darkside”.

Ja, mycket inavel blev det! Men några menar att Blackie inte var samma Blackie som var halvbror till Daddy Warbucks utan en annan hane som Ann tog in för att minska inaveln och som egentligen var en brun burma.

Hur som helst började Ann sälja ragdollkatter med mycket strikta restriktioner som till slut blev ohållbara, och mycket dyra, för uppfödare att följa. 1971 startade Ann IRCA (International Ragdoll Cat Association) för att ha kontroll över det växande antalet uppfödare. Hon varumärkesskyddade även Ragdollnamnet för att kunna ta ut ännu mer avgifter. Efter en tvist i domstol, som Ann förlorade, kunde dock uppfödare börja avla och sälja ragdoll fritt som de ville världen över.

1975 bildades The Ragdoll Society som 1978 blev Ragdoll Fanciers Club (RFC). Klubben gick igenom det stora stamträdet av ragdollkatter och fortsatte att jobba för att alla organisationerna skulle godkänna rasen. År 1993 var CFA den sista organisationen i USA som gjorde detta.

Rasen spreds till England år 1981 och de fyra katter som importerades då ligger till grund för mycket av den europeiska uppfödningen.

Intresset för ragdollen växer ständigt och redan från början var många intresserade av rasen som var så social och trevlig till temperamentet. Det tog dock lång tid för rasen att bli godkänd överallt i Europa för att man länge trodde att rasen saknade förmåga att känna smärta, inte kunde bli rädd och inte försvarade sig. Allt enligt Ann Bakers påståenden.

Den första ragdollen kom till Sverige 1991, hette Such Fun Misty Night och importerades av Maria Staaf ifrån England. 1993 registrerades 3 st ragdolls i Sverak, 10 år därefter, 2003, registrerades 710 st. 2012 fanns nästan 2000 registrerade i Sverige, enligt SVERAK.

Ragdollen är den mest populära raskatten i Sverige och har så varit i några år nu. Så den är stor till numerären.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s